Liikuntaryhmät

15.12.2020

Tampereen kehitysvammaiset kävelivät Tampereelta Afrikan sarveen saakka!

 

Nääsville ry:n aktivoimassa ulkoilukilometrikampanjassa Tampereen alueella 15:n eri kehitysvammaisten ihmisten asumis- sekä työ- ja päivätoimintayksiköiden ihmiset kävelivät Tampereen alueella yhteensä 6285 km. Tempaus aktivoi 314 kehitysvammaista henkilöä aktiiviseen ulkoiluun säästä huolimatta ja säitä uhmaten. Nyt kävelty matka on linnuntietä pitkin sama kuin Tampereelta Afrikan sarveen asti tai Suomi päästä päähän 5 ja puoli kertaa. Tämä kaikki vain kahdessa kuukaudessa.

15:n eri kehitysvammayksikön kävelijät koostuivat TampereMission, Tukenan ja Tampereen kaupungin kehitysvammaisten ihmisten asumis- sekä työ- ja päivätoimintayksiköistä.

Rongankoti Aktiivissa ulkoilukilometrikampanjaan osallistuivat kaikki toiminnassa mukana olevat, 38 aktiivista ulkoilijaa. Heistä jokainen ulkoilija osallistui tapahtumaan oman kuntonsa mukaan. Muutamalla ulkoilijalla oli käytössään rollaattori ja yhdellä pyörätuoli.

Aktiiviset ulkoilijat Kauko Hartikainen, Sylvi Nevalainen ja Raija Soini olivat sitä mieltä, että toinen toisiaan oli mukava tsempata ja hyvän yhteisen hengen luomana myös kävellyt matkat tuli varmasti rastitettua ja kirjattua ylös. ”Joskus kun tuntui ettei oikein huvittaisi kävellä, niin meidän ohjaajamme kannustivat meitä kävelemään”, kertoo Sylvi Nevalainen.

Tampereen kaupungin yksikössä, Tuomikallion päiväaikaisessa toiminnassa mukana olivat Iina Pennanen, Leila, Jeevan Lindqvist, Mika Saarinen, Mika Aalto, Susanna Järvinen ja Juho Laurila. Ulkoilukilometrikampanjaa tehtiin ryhmässä kukin omaan tahtiinsa. Ulkoilijat tuumasivat, että joskus kun tuntui siltä, ettei millään jaksaisi enää ulkoilla. Silloin kuvaan astuivat Niko Palonen ja Mika Aalto, jotka toimivat ulkoilun tsemppareina. Tsemppareiden antaman voiman avulla jaksettiin taas ulkoilla ja siksi me yhdessä teimme niin hyvän tuloksen.

Ulkoilukilometrikampanjan alusta lähtien Juho Laurila otti kunniatehtäväkseen seurata puhelimeen asennetusta sovellutuksesta kulloinkin kuljettua matkaa. Näin tuli ulkoiltua juuri oikea määrä kilometrejä, joihin koko Tuomikallion palvelukeskuksen kävelijät olivat hyvin tyytyväisiä. ”Välillä emme malttaneet jättää hyvää ulkoilua kesken vaan odotellessamme kotiinkuljetusta jatkoimme ulkoilua niin, että sitten taksi sai odottaa meitä”, kertoo Juho Laurila nauraen.

Nääsville ry:n Piia Tulasalo kertoo, että COVID-19-rajoitusten myötä moni liikunta- ja harrastustoiminta on ollut tauolla. Siitä lähti ajatus kehittää kehitysvammaisille mielekästä tekemistä huomioiden samalla uudet liikuntasuositukset, joiden avulla aktivoidaan ihmisiä liikkumaan tavallisessa arjessa ja tuotetaan samalla mielihyvää sekä keholle että aivoille. Tästä syntyi leikkimielinen kilpailu, jossa jokainen sai kerätä ulkoilemalla omia ulkoilukilometrejään. Raikkaassa ilmassa mieli virkistyy ja se vaikuttaa koko kehon toimintaan. Kaikki reitit oli suunniteltu liikuntaesteettömiksi, joissa voi ulkoilla oman kunnon mukaan ja jatkaa vielä kampanjan jälkeenkin. Kovakuntoisimmat kiersivät ulkoilureittiä jopa juosten. Kokonaistulos yllätti meidät, sillä tämä yli 6000 km on aivan huikea tulos!  Kiitos kaikille ulkoilukilometrikampanjaan osallistuneille.

Palkittavia yksiköitä ovat Wärjäämö, Tukena Epilä, Tukena Sinikello, Puuwilla, Rongankoti Tapio, Rongankoti Onkiniemi, Rongankoti Koivisto, Tuomikallio, Rongankoti Puisto, Rongankoti Helmi, Rongankoti Villa, Rongankoti Aktiivi, Nuutisara, Kaarila ja Tukena Vuores. Kunkin yksikön läheisyydessä oleva kävelyrata mitattiin etukäteen. Kävelyradan pituus, joka kulki kevyenliikenteen väyliä pitkin, vaihteli asukkaiden taidon, kunnon ja jaksamisen mukaan siten, että sen pystyi kävelemään esteettömästi apuvälineitä hyväksi käyttäen.

Alle olevissa kuvissa on Rongankoti Aktiivin ja Tuomikallion päiväaikaisen toiminnan ulkoilukilometrikampanjaan osallistuneita henkilöitä.

 

Virkkuryhmät

Mukavaa ryhmässä treenaamista omien rajojen puitteissa!

Tasapainovirkut

Ryhmien tavoitteena on kehittää ja ylläpitää perusliikkumista vahvistamalla tasapainotaitoja sekä lihasvoimaa. Ryhmätuokiot suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Tarkoituksena on löytää liikkumisen ilo ja rohkaista aktiiviseen arkeen.

Voimaveturi

Kuntosaliharjoittelua, jonka tavoitteena on lihasvoiman ja peruskunnon lisääminen iloisessa joukossa. Harjoittelemaan voi tulla myös yhdessä omaisen tai avustajan kanssa.

Virkkuset

Luovan liiikunnan ryhmä, jonka tavoitteena on itseilmaisun ja kehon hahmottamisen vahvistaminen turvallisessa, riemua tuottavassa ilmapiirissä.


Haluatko tulla mukaan?
Ryhmät ovat maksuttomia ja kokoontuvat seuraavasti:

TasapainoVirkut Koskikodin Koskipirtissä
Ti klo 9.30 – 10.45
Ti klo 11.00 – 12.15 (enemmän tukea tarvitseville)

VoimaVeturi Salhojan salilla
Ke 15.45 – 17.15

Virkkuset Koskikodin Koskipirtissä
To klo 9.00 – 10.00


Ota yhteyttä:
Nääsvillen toimisto
050 5217 212

Koskikoti, Rongankatu 8, 33100 Tampere
Salhojan sali, Salhojankatu 27 A, 33500 Tampere